Tomatsoppa med  basilikakräm och grillad surdegsmacka

Tomatsoppa med basilikakräm och grillad surdegsmacka

Tomatsoppa med basilikakräm och grillad surdegsmacka

Olivolja att steka i
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 chili
2 burkar tomater, hela eller krossade
3 msk tomatpuré
1 liter grönsaksbuljong
2 msk vitvinsvinäger
1-2 msk socker
Basilika stjälkar
Krydda med paprika pulver, chili pulver, svartpeppar, salt efter smak och tycke
1-2 dl vispgrädde (valfritt)

Fräs hackad lök och vitlök i olivolja. Tillsätt tomater och tomatpuré. Blanda samman med löken och fyll på med buljong. Koka upp, krydda med vinäger, socker och basilika. Koka samman i ca 15-20 min. Mixa slät med mixerstav. Krydda soppan och blanda eventuellt i grädden. Låt koka ihop några minuter till.
Om soppan känns för tjock späd med mer buljong.

Förslag på topping
Stekt chorizo
Krutonger
Riven parmesan eller gruyere
Halloumi
Basilikakräm
Rostade frön
Basilika blad

Basilikakräm
Vispa créme fraîche fluffig och tjock. Smaksätt med hackad basilika. Salta och peppra efter smak och tycke.

Grillad surdegsmacka
Det går utmärkt att använda ”gammalt” bröd.
Bred färskost på botten och locket. Fyll med cheddarost och gruyere. Smeta på majonäs på utsidan av brödet Stek i stekpanna tills osten har smält och brödet är krispigt.
Välj ost som du har i kylen eller efter smak. Smart att använda ostskalkar.

Soppan kan göras vegetarisk eller vegansk. Välj då växtbaserad grädde och topping efter smak och tycke.

Lämna ett svar