Potatis och purjolökssoppa
Ca 6 portioner
Smör
1 kg fast potatis
1 gul lök
1 purjolök
1 1/2 – 2 liter grönsaksbuljong eller kycklingbuljong
3 dl vispgrädde
Timjan
Peppar
Salt
Vitvinsvinäger
Gör så här:
Skala och tärna potatisen. Hacka löken i lagom bitar. Skölj purjolöken noga och skiva upp den.
Stek potatis och lök i smör försiktigt. Ska ej få färg! Häll i buljongen. Låt koka i ca 20 min tills grönsakerna är mjuka, men med tuggmotstånd. Spara lite av purjolöken att toppa soppan med innan servering.
Krydda med timjan, peppar eventuellt lite extra salt och en skvätt vitvinsvinäger.
Red av soppan med grädde och låt koka upp. Toppa med purjolök och timjan.
Servera med valfritt bröd, smör och en smarrig ost.
Enkelt, gott och billigt!
Ersätt smör och grädde mot växtbaserade produkter för veganskt och laktosfritt.
Lycka till 🧡