Lussebullar

Lussebullar

Lussekatter

5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 pkt saffran (gillar man mycket saffran ta 2 pkt)
2 tsk stött kardemumma
250 g smör
2 dl strösocker
Ca 1 kg mjöl
1 tsk salt

Använd rumstempererade ingredienser. Värm ej upp mjölk och smör!

1. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt mjölk, saffran och kardemumma. Blanda tills jästen lösts upp.
2. Ha sedan i smör, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en lös deg och tillsätt därefter salt. Fortsätt att ha i lite mjöl i taget. Arbeta degen i minst 10 min i maskin. Degen ska släppa från bunken och kännas något kladdig. Den ska vara lätt att kavla ut. Undvik att ha i för mycket mjöl för då blir bullarna torra.
3. Nu kan du kavla ut din deg till en stor rektangel. Använd pizzaskärare eller kniv för att skära ca 2 cm breda strimlor.
4. Rulla degen till ett S (se film). Lägg på bakplåtspapper och jäs i 2-3 timmar. Tips! Du kan kalljäsa katterna över natten i kylskåp. När du rullat dina S ställer du dem direkt i kylen med plastfolie över. Ta fram och jäs i ca 2 timmar dagen efter.
5. Sätt ugnen på 200 grader
6. Pensla bullarna med en blandning av ägg, lite vatten och en nypa salt. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Låt bullarna svalna.
7. Pensla med smält smör och doppa bullarna i strösocker.

Veganska katter. Byt ut smör och mjölk till växtbaserade alternativ. Pensla med exempelvis havremjölk.

Lycka till 🎅🏻🎄🤎🤶🏻