Julig caesarsallad

Julig caesarsallad

Julig caesarsallad

Ingredienser ca 4 pers:
200 g grönkål
1/4 av ett rödkålshuvud
1 huvud romansallad
2 st rödlökar
1/2 nät brysselkål
1 apelsin
Krutonger (valfritt)
Bacon (valfritt)
Parmesanost
Olivolja
Citron
2-3 msk Kapris

Dressing
1 1/2 dl majonäs
2 msk kapris
1 dl riven parmesanost
1-2 vitlöksklyftor
1 pkt saffran
peppar

Hacka kaprisen, riv parmesanost fint och pressa vitlöken ner i majonäsen. Krydda med saffran och lite peppar. Låt dressingen stå och vila så att smakerna sätter sig.

Koka brysselkålen mjuk i saltat vatten. Lägg över i en ugnsfast form och tryck till brysselkålen så de blir platta. Ringla över olivolja och riven parmesanost. Ställ in i ugnen i 200 g i ca 10 min tills de är gyllenbruna och lite krispiga. Stek kaprisen i olja för en mildare smak.

Riv grönkålen och strimla rödkålen. Lägg i en stor skål och pressa över 1/2 citron och ca 2 msk olivolja. Massera kålen tills den blir mjuk.
Hacka eller riv romansallad, skiva löken och lägg ner i skålen. Slunga salladen i ca 1 dl av dressingen.
Lägg upp på ett vackert fat garnera med brysselkål, filead apelsin, krutonger, kapris och bacon. Om du har parmesan över så strössla gärna den över salladen.

Salladen kan ätas som en hel måltid eller som ett tillbehör till en middag. Kanske som en nykomling på julbordet? Lägg till eller plocka bort topping efter smak och tycke.

Tips på gott tilltugg är tortillabröd med caesarsalladdressing och riven ost.

Vi har ofta tortillabröd som blivit över efter en tacomiddag som bara ligger och blir torra i skafferiet. I kylen sparar vi ofta på lite tråkiga ostskalkar. De tillsammans blir ett riktigt gott tilltugg till salladen. Använd samma dressing som till caesarsalladen. Bred på dressing och strö över riven ost på brödet. Vik dubbelt och stek i lite olja. Vänd när brödet är gyllenbrunt. Skär i bitar och servera till salladen. Lycka till 🤎