Brownie
150 g smör
3 dl strösocker
1.5 dl kakao
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
flingsalt, att strö över
Sätt ugnen på 160 grader.
Smält smöret på låg värme i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och blanda. Det kan se lite grynigt ut i början, men mjölet kommer att få smeten att gå ihop och bli slät och fin.
Rör försiktigt ner 1 ägg i taget, eller använd en slickepott att blanda med tills varje ägg har arbetats in. Vänd slutligen ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet. Klä en form med bakplåtspapper (ca 20×20 cm). Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i ca 20–22 minuter. Låt svalna helt.
Brownien är god som den är eller tillsammans med bär och en gräddklick. Men om du vill lyxa till det lite extra är det gott att toppa den med en chokladtryffelkräm.
Topping:
1.5 dl vispgrädde
150 gr mörk choklad
Värm vispgrädden rör och ner chokladen. Låt svalna något så du kan breda krämen på kakan. Toppa med flingsalt. Låt stelna i kylskåp. Browinen är godast om den fått stå till sig över natten.
Lycka till 🧡